Tourist Trap

Er worden in reisgidsen vaak plekken aangeprezen die je als reiziger absoluut gezien moet hebben. Vanuit een eeuwenoude traditie word je op die plek meegenomen in de cultuur van het land en dat hoort erbij. Of niet. Het kan ook zijn dan je naar een TT gelokt bent. Engelse afkorting voor Tourist Trap.
Het is ook heel wel mogelijk dat in een ver verleden die functie bestaan heeft en dat de plek in de loop der tijd door lokale ondernemers als landingsplaats voor bussen vol toeristen is uitgenut.

Floating Market bij Bangkok, Checkpoint Charley in Berlijn en het Angkor Wat tempelgebied in Cambodja. En reken daar met een paar jaar het Bagan pagodegebied in Myanmar maar bij.

De U Bein Bridge is een primitieve brug en heeft een functie gehad om de rivier over te steken. Functie is vervallen, maar de aantrekkingskracht ( m.n. door de bijzonder vorm ) is prima. Fotograferen met tegenlicht ( tegen de zon in ) en je hebt een prachtig lijnenspel.
Op een halve kilometer ligt een fors tempelcomplex waar in vroeger tijden in de ochtend de monniken groepsgewijs naar hun tempel wandelden en onderweg van de lokale bevolking voedsel in hun bedelkom kregen.
Nu staan de novices en jonge nonnetjes in een smal straatje in gelid en wachten zij tot alle monniken aansluiten om hun eetzaal binnen te lopen. Omgeven door busladingen aangevoerde toeristen. De inmiddels digitale klok laat een slechte Big-Ben-tingel horen en de bejaarde toeristen raken in vervoering en klikken er vol op los.

Onder de U Bein Bridge gaat gewone leven gelukkig gewoon door met een fikse pot voetbal op blote tenen en een moeder die met haar twee kinderen op zoek gaat naar etensresten en waardevol afval.


MWF03278
MWF03279
MWF03277
MWF03276

2 thoughts on “Tourist Trap